Pentru unii dintre noi, alegerea traseului profesional este stabilit de factori externi: direcția părinților sau a profesorilor care au remarcat anumite calități de care nu eram conștienți la o vârstă încă mică, fie diverse conjuncturi care ne-au împins spre profesii … ”populare”. Pentru alții dintre noi, alegerea unei profesii vine ca o informație sigură, din interior, pe care nimeni nu o poate contra-argumenta. Unii îi spun ”chemare”, alții ”intuiție”. Noi îi vom spune personalitate.
Cum influențează personalitatea o decizie corectă în alegerea carierei? Deși o anumită profesie ți se pare interesantă și te atrage, nu înseamnă neapărat că vei avea și succes în direcția respectivă. Este posibil ca structura ta de personalitate să se adapteze mai multe într-un al domeniu. Asta pentru că un domeniu de activitate presupune un mediu de lucru specific, un ritm anume, un anturaj cu care ai sau nu lucruri în comun (interese, aspirații, valori) și o organigramă pe care vei putea sau nu să o accepți. Fiecare dintre noi se raportează la aceste aspecte în mod diferit, și această diferență constă în primul rând în tipul de personalitate. Dacă aceste argumente nu par să convingă, mai luăm în considerare încă un aspect: incompatibilitatea dintre personalitatea angajatului și postul pe care îl ocupă va duce mai devreme sau mai târziu la demotivarea sa și la performanțe tot mai slabe.
Ce anume constituie personalitatea? Ea este ”felul tău de a fi”. Ea integrează temperamentul, sau nivelul tău de energie (ești descris ca fiind calm, liniști sau mai degrabă energic și agitat?) și modul în care relaționezi (de unde reiese faimoasa categorisire introvert/extravert). Acestea sunt aspecte decisive în adaptarea pe un anumit post de muncă – cu siguranță o persoană extravertă și energică va avea succes în alte posturi comparativ cu o persoană analitică și introvertă. Abilitățile sunt și ele laturi înnăscute ale personalității. Fie că sunt tehnice, sociale, artistice, sunt ale noastre și ar fi bine să ascultăm de ele. Dacă de mic ai avut un impuls spre un anumit gen de activitate, cel mai probabil structura ta ți-a furnizat abilitățile de care aveai nevoie. Și nu în ultimul rând, avem în vedere trăsăturile de personalitate, care înglobează atitudini (legate de lume, viață, întâmplări), comportamente și tipuri de reacții, de acțiuni.
Deși are o bună componentă înnăscută, personalitatea se poate schimba atunci când ne dăm seama că am avea de câștigat din această schimbare. Și mai ales când nu numai noi avem de câștigat cât și colegii noștri și persoanele apropiate. Este important să fim mereu atenți la ceea ce primim (fie pe plan personal fie la birou) și să identificăm aportul pe care îl avem în fiecare eveniment în care suntem implicați.
Ce contribuție au psihologii în rezvolvarea acestei teme? Au realizat studii și cercetări extinse la care au participat mii de persoane. Au identificat factorii care constituite personalitatea și compatibilitatea lor cu alte câteva mii de posturi, ocupații, profesii. Au mers mai departe și au re-verificat informația, revenind la aceste persoane pentru a ști dacă într-adevăr primele concluzii au fost pertinente și au crescut calitatea vieții. Astfel de studii au loc în continuare și contribuie la perfecționarea instrumentelor de evaluare a personalității care să răspundă atât angajatorilor care vor să construiască cele mai bune echipe cât și tinerilor și celor care doresc să se cunoască mai bine. Rezultatul? Deciziile în ceea ce privește cariera și managementul, luate în baza unor argumente fundamentate științific, pot spori semnificativ satisfacția la locul de muncă.