Munca remote sau de la birou?

Munca remote, desi suna foarte bine, este si ea cu arguente pro si contra. Momentan, este intr-un stadiu incipient in Romania, dar este un trand puternic care da sa apara.
Este acea combinatie perfecta intre flexibilitate si job full time stabil.

Insa, este bine sau rau, ni se potriveste sau nu, urmeaza sa descoperim impreuna.

In primul rand, as incepe cu argumentele PRO:

• Un prim argument puternic este FLEXIBILITATEA.

Lucrezi de oriunde, de acasa, de la cafenea, de pe plaja, de la munte…Important este sa ai internet portabil. Daca lucrezi de acasa, iti poti chiar face programul cum vrei, te poti plimba, iesi putin daca simti nevoia.

• Un alt argument ar fi ‚timpul petrecut pe drum’ . Poti salva pana la doua ore pe care le consumi pentru drumul pana la birou. Astfel iti ramane mai mut timp liber. (si fiecare stie ce vrea sa faca cu timpul lui liber, poti gati..te poti uita la tv..te poti juca cu copiii, poti citi..etc)

• Alt argumet pro, daca esti o persoana independenta iar jobul este astfel, cu siguranta te prinde munca remote deoarece nu vei mai fi distras de agitatia de labirou sau de ceilalti colegi. Adesea auzim: , deoarece am fost distras de la ceea ce faceam sau , deoarece este galagie in birou.

Acum, vin si cu argumentele CONTRA, care sunt destul de puternice pentru unii:

• In primul rand este nevoia reala de interactiune. De multe ori, o intalnire fata in fata, poate rezolva mult mai multe. (este vorba de conectarea directa cu celalalt)

• Dependenta de tehnologie. Daca lucrezi remote, trebuie sa stii ca tehnologia este obligatorie, este singura modalitate prin care te poti conecta.
Devii 100% dependent de software. Daca nu ai acces la internet, esti blocat.
La acest capitol, poti folosi mai multe tipuri de soft: Skype, Google Drive, Share Point, Icloud, Mind Manager, Treloo, Office, MS Project..)

• Un alt argument contra este ca, daca nu ai disciplina unui leader, iti va fi foarte greu sa te acomodezi cu acest gen de munca remote. De ce, pentru ca vei fi distras de multe elemente inconjuratoare..cum ar fi TV..lenea..:) sau altele..
Deci, in acest caz, disciplina este obligatorie.

• Un alt argument contra, este din punct de vedere al resurselor (cafea, apa de la birou….., pe care trebuie sa ti le asiguri tu)
• Si cel mai important argument contra este ca lipsesc sesiunile creative, brainstormig (unirea mintilor creative). Sa zicem ca aici, am putea folosi programe soft pentru videoconferinte.

• Si un ultim argument contra – relatiile la nivel interpersonal si interactiunea de echipa are de suferit.

Acum, ramane sa vezi tu ce munca ti se potriveste, conform profilului tau de personalitate (remote sau de la birou)?

Binenteles ca sunt activitati care presupun interactiune directa, cum ar fi munca directa cu clientii (vanzari directe, invatatori si profesori in scoli…), precum si zona de productie.

Si ca o concluzie, este indicata interactiunea face to face, daca acset lucru este posibil, dar, sa ne uitam in jur, sa ne uitam la TREND, care se indreapta vertiginos spre modul remote, asa ca, eu zic sa ne adaptam si sa ne familiarizam macar cu softurile.

Spor la treaba, ORIUNDE AI FI !