Se spune că vara ne relaxăm de zor pentru ca în toamnă să avem la muncă mult spor, dar poate te-ai întrebat vreodată cum să negociezi salariul la locul de muncă.
Noi venim în ajutorul tău pentru a te scoate din dilemă.
Cum (re)negociem salariul și beneficiile
Negocierea salariului sau a beneficiilor poate fi o provocare pentru mulți angajați. Adesea, ne simțim subapreciați și epuizați, iar momentul potrivit pentru a discuta aceste aspecte nu este întotdeauna ușor de ales. Cu toate acestea, dacă simți că nu ești plătit corespunzător pentru munca ta, este timpul să te repoziționezi.
Când e bine să ceri o mărire de salariu?
Un moment potrivit pentru a cere o mărire de salariu este atunci când ai cel puțin un an de vechime în companie și începi să depășești atribuțiile din fișa postului. Dacă muncești cu entuziasm, obții rezultate bune și știi că îți îndeplinești sarcinile cu succes, este timpul pentru o renegociere salarială. Este esențial să îți construiești o argumentație solidă, bazată pe realizările tale în raport cu obiectivele prestabilite.
Dar ce faci dacă nu se fac creșteri salariale în compania la care lucrezi?
În situațiile în care salariile sunt înghețate din cauza constrângerilor financiare ale companiei, există alte modalități prin care poți fi recompensat pentru munca ta. Poți negocia un program de lucru mai flexibil, posibilitatea de a lucra mai des de acasă sau chiar o promovare. Aceste negocieri pot aduce un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală, oferindu-ți satisfacții care te pot încânta mai mult decât o creștere salarială minoră.
Cum negociem salariul la interviul de angajare?
Dar să presupunem că totuși vrei un alt job, la o altă companie… cum negociezi salariul pentru un nou job?
Vei fi întrebat cu siguranță despre așteptările tale salariale. Și de aceea este esențial să îți cunoști valoarea și să negociezi corespunzător. Dacă tu consideri că meriți 4000 lei, încearcă să negociezi 4400 – 4500 lei. Evită să stabilești un interval (de exemplu, între 4000 și 4500 RON), deoarece angajatorul ar putea alege suma cea mai mică. De asemenea, acordă-ți timp pentru a lua o decizie, analizând oferta în detaliu și, dacă este necesar, fă-le o contraofertă.
Care este cel mai potrivit moment pentru o creștere salarială?
Este foarte important să alegem cu grijă momentul pentru a discuta despre o creștere salarială. Revizuirile anuale sau ședințele de evaluare a performanței sunt ocazii potrivite. Dacă aceste evaluări nu au loc periodic, întreabă-ți managerul despre programul de carieră din companie și cere-i o întâlnire pentru a discuta. Între timp, pregătește-ți argumentația, subliniind obiectivele atinse sau depășite. Poți include chiar și recomandări de la colegii cu care lucrezi.
Toate aceste informații notează-le pe o pagină și abordează discuția pe un ton pozitiv, optimist și încrezător. Amintește-ți că ești valoros și că aduci beneficii semnificative companiei.
Pe scurt…
Negocierea salariului și a beneficiilor este o abilitate esențială pentru a te asigura că ești recompensat corespunzător pentru munca ta. Alege momentul potrivit, pregătește-ți argumentele și abordează discuția cu încredere. Indiferent de rezultat, fii recunoscător și continuă să îți îmbunătățești abilitățile și să îți aduci contribuția valoroasă în companie.
Astfel, vei putea să te bucuri de satisfacții profesionale și personale, menținând un echilibru sănătos între muncă și celelalte aspecte ale vieții tale.
Ne găsiți și pe alte platforme sociale ⬇️
Site Web www.targethr.ro
LinkedIN https://www.linkedin.com/company/target-human-resources/mycompany/
Grup de Facebook Cariera ta
https://www.facebook.com/share/6FxQ3KK3XPZoJ4tm/
Facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100087267435465&locale=ro_RO
Instagram https://www.instagram.com/target_hr_ro?utm_source=ig_web_button_share_sheet&igsh=ZDNlZDc0MzIxNw
TikTok https://www.tiktok.com/@targethr?is_from_webapp=1&sender_device=pc