
Ce anume face o echipă să functioneze?
O echipă funcțională va aduce plus valoare fiecărui angajat, dar și companiei. Așa că managerul sau coordonatorul unei echipe are un rol important în organizație, acela de a ști să-și aleagă membrii echipei, astfel încât luați în ansamblu să fie ei însuși creatori de context, de soluții pentru companie, nu doar pentru un proiect în sine. Totodată, o echipă care va avea membrii ce se completeză indiferent de situație pot trece mai ușor peste diferențele de opinie. De manager depinde dacă echipa sa poate aduce sau nu succesul.
Ce anume face o echipă să functioneze:
- Felul în care se lucrează
- Structura echipei
- Resurse sau alți factori
- Variabilele procesului
- Felul în care se lucrează
Echipa lucrează cel mai bine când angajații au libertate și autonomie, au ocazia să își folosească aptitudinile și talentele, au capacitatea de a realiza un proces întreg, identificabil sau un proiect care are efect asupra celorlați. Faptul că văd rezultatul muncii lor și tot procesul, stimulează motivația, sporesc eficiența și fac munca mai interesantă.
- Structura si contextul se referă la dimensiunea, flexibilitatea, preferința de a lucra în echipă și cu cine. Astfel, pentru ca o echipă să fie eficientă este nevoie ca angajații să fie diferiți.
Cum poate fi creată diferența într-o echipă:
- Unii au experiență tehnică;
- Alții știu să rezolve și să identifice problemele și să ia decizii, adică capabili să identifice problemele și să găsească alternativele;
- Alții știu să asculte, să țină conflictele sub control, adică sunt oameni cu activități interpersonale.
Dacă vrei o echipă care să funcționeze la potențialul maxim îți recomand să ai aceste 3 tipuri.
Echipele cele mai eficiente nu sunt nici foarte mici, dar nici foarte mari.
Dacă sunt foarte mici, lipsește diversitatea de opinii. Dacă sunt foarte mari ( cu mai mult de 12 membrii) este de preferat să spargi grupul în mai multe echipe.
Important este să fie si flexibilitate și să își poată realiza reciproc sarcinile.
Dacă managerul își cunoaște oamenii din echipă are un plus în procesul de coordonare. De exemplu, sunt persoane care preferă să lucreaze foarte bine individual, iar în momentul în care îi pui să lucreze în echipă, privesc decizia ca o amenințare.
Prin urmare, când alegi membrii unei echipe, să te uiți atât la abilitățile tehnice, cât și la personalitatea acestora și preferințele individuale.
Când vorbim despre context ne referim la conducere, sistem de evaluare și de recompensare, foarte important pentru o echipă. Pe lângă evaluarea individuală,răsplatirea individuală a angajaților pentru contribuția lor joacă un rol important în funcționarea echipei. Foarte importantă este și evaluarea de grup, menită să influențeze implicarea echipei și nu doar a fiecărui membru în parte, individual.
De aceea, managerul ar trebui să ia în calcul ca angajații să poată participa la profit sau chiar la câștiguri. Odată ce vor ști că la ei se întoarce sigur rezultatul unui proiect, implicarea va crește considerabil.
- Resursele sau alți factori contextuali
Aici sunt importante urmatoarele:
- Informațiile să fie trimise la timp;
- Să existe grafice de lucru;
- Să aibă echipamentul necesar;
- Încurajările să nu lipsească;
- Asistență administrativă. Aici vorbim de partea de suport administrative;
- Metode de rezolvare a conflictelor.
- Variabilele procesului
Procesul de lucru implică devotamentul membrilor în atingerea unui scop comun, stabilirea obiectivelor concrete pentru echipă și ținerea sub control a conflictelor.
Echipele de succes au un scop comun. De aceea alocă timp și energie discutării, formulării și aprobării scooului comun. Acestea vor fi permanent preocupate de obținerea rezultatelor.
Conflictele într-o echipă nu sunt neapărat ceva rău. Pot contribui la creșterea eficacității echipei atunci când stimulează discuția, promovează evaluarea critică a problemei și duc la adoptarea unor decizii mai bune la nivel de echipă.
Cu toate că, echipele sunt importante în atingerea obiectivelor unei companii, totuși nu oricine este menit să lucreze în echipă. Sunt oameni care se dovedesc a fi nepotriviți pentru munca în echipă și pot fi foarte buni pentru munca individuală
Acum, depinde și de cultura organizatiei, însă cu siguranță problemele conducerii sunt mult mai mici atunci când angajații au aceleași valori de grup .
De aceea, capacitatea de a lucra în echipă constituie pentru multe companii o cerință de bază in procesul de angajare.