
Bun venit la o nouă ediție a articolului nostru! 😁
În ediția de astăzi vom discuta despre obligativitatea negocierii contractului colectiv de muncă. ✅
Ce este contractul colectiv de muncă? 🤔
Conform art. 229 din Codul Muncii, contractul colectiv de muncă este convenția încheiată în formă scrisă între angajator sau organizația patronală, de o parte, și salariați, reprezentați prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauzele privind condițiile de muncă, salarizarea, precum și alte drepturi și obligații ce decurg din raporturile de muncă.
Deși încheierea unui astfel de contract nu este obligatorie, angajatorii cu cel puțin 10 angajați au obligația de a iniția negocieri în acest sens, altfel riscă o amendă între 15.000 – 20.000 lei.
Documente necesare pentru dovedirea inițiativei de negociere⬇️
- Invitația la negociere – Angajatorul trebuie să înștiințeze salariații despre inițierea negocierii colective. Aceasta trebuie să conțină datele angajatorului, scopul invitației, data, ora și locul întâlnirii.
- Dovada comunicării – Este esențial să existe o dovadă a inițierii negocierii, care poate fi realizată fie prin e-mail (dacă salariații au adrese de serviciu), afișare publică la sediul companiei sau prin întocmirea unui tabel cu semnături, care să confirme că salariații au luat la cunoștință.
- Proces-verbal de constatare a absenței reprezentanților – În cazul în care salariații nu se prezintă la negocieri privind contractul colectiv de muncă, angajatorul trebuie să încheie un proces verbal care atestă acest lucru.
Chiar dacă în urma negocierilor nu se ajunge la încheierea unui contract colectiv de muncă, inițierea acestui proces este importantă atât din punct de vedere legal, cât și pentru îmbunătățirea relațiilor de muncă. Un contract colectiv de muncă bine negociat, poate aduce beneficii atât pentru angajați, cât și pentru angajatori, contribuind astfel la un mediu de lucru mai productiv și mai motivant.