
Bun venit la o nouă ediție a articolului nostru! 😁
În ediția de astăzi discutăm despre un subiect important, și anume despre cum își vor îndeplini angajatorii cu peste 50 de angajați noile obligații privind angajarea persoanelor cu handicap, începând de anul acesta.✅
Conform legii nr 448/2006, angajatorii care au un număr de cel puțin 50 de angajați sunt obligați să angajeze persoane cu dizabilități într-un procent de minim 4% din totalul salariaților, în caz contrar, sunt nevoiți să plătească o contribuție la fondul de handicap.
Pentru că există prea puține companii care îndeplinesc procentul de 4% privind angajarea persoanelor cu dizabilități, preferând să plătească acea contribuție la fondul de handicap, decât să angajeze, Guvernul a impus alte două obligații.
Noile obligații privind angajarea persoanelor cu handicap⬇️
Pentru a stimula angajarea persoanelor cu dizabilități, începând cu ianuarie 2025, Guvernul a stabilit prin OUG 127/2024 alte două obligații pentru angajatorii care nu reușesc să respecte procentul minim stabilit și anume:
- Angajatorii trebuie să solicite printr-o cerere scrisă, sprijinul a cel puțin 3 ONG-uri care să fie specializate în prestarea de servicii în folosul persoanelor cu dizabilități.
- Cererea scrisă trebuie transmisă în termen de 10 zile lucrătoare de la momentul în care angajatorul atinge numărul de 50 de angajați.
- Cererea trebuie să conțină, conform Ordinului comun nr. 28/11/2025:
denumirea și numărul posturilor vacante, codurile COR, atribuțiile posturilor, calificarea sau competențele necesare ocupării acestora, norma de lucru, precum și durata ne/determinată și tipul de raport (de muncă ori de serviciu).
- Atât cererea, cât și dovada trimiterii acesteia către ONG-uri, trebuie transmise și către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Se transmit pe hârtie sau în format electronic, prin e-mail.
- Aceste ONG-uri trebuie să fie active, înregistrate în Registrul Național ONG și să aibă sediul în raza teritorială a angajatorului.
- Legea obligă ONG-urile să dea curs cererii primite și să încerce soluționarea acestora (acestea ar trebui să ajute angajatorii să ocupe măcar o parte din posturile vacante destinate acestor persoane).
- Până la 31 ianuarie, angajatorii trebuie să trimită către ANPDPD și ANOFM, o situație centralizată a anului precedent, în ceea ce privește funcțiile ocupate de persoanele cu dizabilități.
Această situație trebuie să conțină:
- numărul de posturi aprobate/existente în anul precedent
- numărul de posturi vacante în anul precedent;
- denumirea funcțiilor / posturilor ocupate de persoanele cu dizabilități angajate;
- numărul total de funcții/posturi ocupate de persoanele cu dizabilități;
- competențele solicitate la angajare, corespunzătoare funcției/postului.
Deși legislația nu prevede sancțiuni specifice pentru nerespectarea acestor formalități, rămâne valabilă obligația angajatorilor care au minim 50 de angajați, de a plăti contribuția la fondul de handicap:
- o sumă lunară echivalentă cu salariul minim brut pe țară, înmulțit cu numărul de locuri de muncă neocupate de persoane cu handicap;
- cel puțin 50% din salariul minim brut pe țară, iar diferența trebuie utilizată pentru achiziționarea de produse/servicii de la unități protejate care angajează persoane cu dizabilități.
Prin aceste prevederi, Guvernul dorește să îndemne angajatorii să integreze mai mult persoanele cu handicap în piața muncii, iar noile obligații de a solicita sprijinul ONG-urilor și de a raporta anual situația în ceea ce privește funcțiile ocupate de persoanele cu handicap, oferă un control și o transparență mai mare în aplicarea acestor reguli.
Cu recunoștință,
Echipa TARGET HR ✨