
Ce implică telemunca?
Deoarece telemunca implică unele dificultati in implementarea practică, legislatorii au venit cu unele completari si delimitări clare, telemunca fiind reglementata de Lg. 81 din 2018.
Telemunca implică faptul ca salariatul iși indeplineste in mod regulat activitatea de la alt loc de munca decat sediul angajatorului.
Telemunca implică un act adițional la contractul de munca si este necesar să fie semnat de catre ambele părti (angajat si angajator) și sa fie declarat la Inspectoratul de Muncă. (prin transmiterea lui in Revisal)
Actul aditional de telemuncă trebuie sa cuprinda urmatoarele clauze:
- Precizarea ca salariatul lucreaza in regim de telemunca. (asta implica faptul ca foloseste tehnologia si ca angajatorul ia in calcul aspectele legate de digitalizare)
- Zilele in care telesalariatul vine la sediul angajatorului (la biroul de la angajator) – se pare ca o sa dispara conditia ca el sa vina cel putin o data pe luna la sediul angajatorului
- Locul unde isi desfasoara activitatea daca nu vine la biroul de la sediul angajatorului (aceasta conditie se pare ca in curand nu va mai fi necesara, angajatul va putea lucra de oriunde fara sa declare locatia exacta)
- Programul de lucru in cadrul caruia angajatorul verifica activitatea angajatului si modalitatea concreta de verificare (poate fi pontaj electronic sau orice alta modalitate de diferentiere)
- Responsabilitatea părtilor inclusiv in domeniul SSM (securitate a muncii)
- Obligatia de a asigura transportul la si de la locul desfasurarii activitatii de telemunca a materialelor pe care salariatul le foloseste in activitatea sa.
- Angajatorul are obligatia de a informa telesalariatul cu privire la dispozitiile privind datele cu caracter personal și telesalariatul sa respecte aceste prevederi.
- Angajatorul ar trebui sa ia masuri ca telesalariatul sa nu fie izolat de restul angajatilor (posibilitatea de a se intalni cu colegii in mod regulat, chiar si organizarea de intalniri online).
- Si nu in ultimul rand angajatorul trebuie sa se asigure ca angajatul are conditii tehnice pentru a desfasura activitatea de telemuncă, precum și conditiile in care angajatorul suporta cheltuieli suplimentare aferente activitatii de telemunca.
Deși de la izbucnirea pandemiei s-au făcut pași majori in procesul de digitalizare a muncii, România încă deține un procent mic de angajati care au facut tranziția către telemuncă.
Cu siguranța este loc de imbunătățiri in acest proces de digitalizare a muncii!