Cum mă pregătesc pentru un interviu
Pandemia a fost o provocare pentru toți și ne-a făcut să ne gândim la ce ne dorim cu adevărat. Mulți au optat pentru un nou job, pentru că vechiul devenea apăsător. Mai mult, noile restricții ne-au dat impusul de a o lua capăt în altă companie.
Așa că ți-am pregătit 3 articole în care îți voi arata ce trebuie să faci pentru a avea jobul potrivit, pentru a te acomoda cât mai repede, pentru a ajunge un coleg în care au încredere chiar și vechii angajați, dar și să dai rezultate bune într-un timp scurt.
Partea 1 – Întrebări incomode la interviu
Cum răspunzi întrebărilor incomode de la interviu
Interviul reprezintă biletul nostru de acces la jobul mult visat. Așa că vrem să impresionăm, iar de multe ori uităm de limite, pe care ar fi bine să le setăm de la început, pentru a nu lăsa loc de interpretări. Jobul mult visat s-ar putea să fie unul de coșmar dacă nu ne dăm seama de la început în ce companie ajungem.
Să zicem că ești în Ziua X, aceea când te pregăteși de interviu. Te-ai îmbrăcat profi, ți-ai făcut deja o idee despre ce ar trebui să spui la interviu, pentru că știi de ce vrei acel job, de ce ești bun tu pentru el și de ce au ei nevoie de tine.
Dar ți-ai pregătit și răspunsurile la întrebările incomode? Cum este bine să reacționezi când angajatorul sau expertul de resurse umane îți pune întrebări de al căror răspuns depinde angajarea ta?
Poți să dai peste întebări de genul:
- Unde te vezi peste 5 ani?
- De ce ai pleca de la actualul loc de muncă? (Ce nu îți place la șeful tău?)
- În cât timp te-ai acomoda la noul job?
- Care este suma minimă sub care nu ai negocia?
- Când ai de gând să faci un copil sau dacă ești în vreo relație?
Avem deci 5 întrebări, destul de sensibile. La care mulți dau răspunsuri pe moment, iar unele nefiind inspirate și nici pe gustul angajatorului. Poate întrebările te-au incomodat sau te-ai supărat, cel mai bine ca răspunsul tău să-l facă pe angajator să rămână cu impresia că ești super inteligent sau că ar vrea să coopereze cu tine pe viitor, dacă acum chiar „ceri prea mult”.
Unde te vezi peste 5 ani?
E o întebare rămasă de ani de zile în multe departamente de resurse umane, chiar dacă mulți spun că nu o mai folosesc, se pare că nu este adevărat. Dar de ce are nevoie expertul de resurse umane de un răspuns? Toate companiile își doresc oameni pe care se pot baza, oameni care nu trec de la un job la altul, ci oameni care se atașează de job și vor să crească în același timp cu firma. E mai convenabil pentru angajator să investească timp și bani într-un anagajat decât să aducă unul din altă companie. Așadar, atât omul de resurse umane cât și angajatul vor să afle planurile tale. Nu este indicat, însă, să spui chiar tot ce vrei să faci, uneori visele ar trebui să rămână pentru prieteni. Nu uita, deocamdată, nu ești angajat!
De ce ai pleca de la actualul loc de muncă? (Ce nu îți place la șeful tău?)
Dacă ai ajuns să îți fie pusă una dintre aceste întrebări, pesemne că angajatorul este foarte curios, vrea să știe ce te face să renunți la un job care îți plăcea la început. În acest caz, la prima întrebare, aș merge pe ideea că nu trebuie să spui tot ce s-a întâmplat la fostul loc de muncă, nu uita, nu ești la terasă cu prietenii. Mai bine ar fi să menționezi câteva astecte care nu ți-au plăcut, dar care să nu fie personale. De exemplu, niciodată nu spunem: „Am plecat de acolo pentru că nu mai suportam colectivul, X și Y erau favoriții șefului și aveau un program mai flexibil sau lucram peste program și nu mă plăteau sau nu mi-au mai dat banii de câteva luni.”
Un șef nu își dorește ca noul angajat să vină cu problemele și frustrările de la jobul anterior.
Mai grav ar fi să spui că ai avut un conflict cu fostul șef, că te-ai certat cu el, din nu știu ce motive. Niciul alt șef nu vrea să se certe cu un angajat. Cu toate că, poate ai avea motive. Caută mereu să discuți față în față cu angajatorul, să îi ceri sfaturi și să îi spui nemulțumurile, dar nu pe un ton răutăcios.
În cât timp te-ai acomoda la noul job?
Toți știm că perioada de probă este de trei luni, însă, toată lumea, și-ar dori ca noul angajat să poată face tot ce trebuie chiar din prima zi, pentru a nu îngreuna procesul de lucru, pentru a nu sta alții după el. Bineînțeles că angajatorul este înțelegător, ar vrea să își facă o idee despre tine înainte de expirarea celor trei luni de probă. De aceea, cel mai bine ar fi să spui că îți place să înveți lucruri noi, că pui întrebări, că îți vei da toată silința să poți să îți duci la bună îndeplinire task-urile într-o săptămână, cel mult două. De aceea, ai nevoie de noii colegi, care să te ajute să te familiarizezi cu noile cerințe de la job, de cele mai multe ori, aceștia sunt binevoitori. Nu uita să le mulțumești pentru orice sfat. Și încearcă să ții minte ceea ce îți explică, și ei au ceva de făcut, însă își iau din timp pentru tine.
Care este suma minimă sub care nu ai negocia?
Banii reprezintă recompensa pentru efortul, calitatea și profesionalismul nostru. Așa că cere atât cât de face pe tine să te duci binedispus la muncă, să îți acoperi cheltuielile, datoriile, să îți faci micile și, la cîteva luni, marile mofturi. Pentru că întotdeauna este loc de negociere, ar fi bine să ceri o sumă un pic mai mare, pentru a ajunge la salariul pe care ți-l dorești întradevăr. Nu exagera însă, s-ar putea să creadă că costă prea mult angajarea ta și să nu te va mai suna nimeni pentru negociere.
Când ai de gând să faci un copil sau dacă ești în vreo relație?
Este una întrebările discrimatorii, dar nu te poți sălta de pe scaun și să pleci acasă, pentru că ești la interviu pentru jobul pe care îl visezi. Așa că este bine sau convenabil să răspunzi un pic mai puțin sincer. Omul din fața ta vrea să știe dacă se poate baza pe tine. Adică dacă în 10 luni vrei un copil, urmează doi ani de pauză. Dacă însă îți dorești un copil, este bine să spui, nu că ar fi treaba viitorului șef. De tine depinde ce faci cu viața ta personală, însă nu uita jobul îți mănâncă timp destul din viața așa că cel mai bine ar fi să le combini astfel încât tu să ai de câștigat. Dacă urmează și alte întrebări în jurul acestui subiectului cred că ar trebui să faci un pas înapoi. Dacă întrebarea este despre relația actuală, e bine să păstrăm discreția. Viața personală nu îl privește pe anagajator.
De asemenea, tot la interviu există posibilitatea de a avea prima contră cu angajatorul. De la ce poate porni? Fie îl cunoaște pe fostul șef și ați început să vorbiți despre el. Deja ai comis o greșeală nu este bine să ne bârfim foștii șefi. Dacă vă contrați în privința lui, deja mai mult ca sigur, nu vei fi angajat. Dacă vă contrați pe aspecte despre munca, despre viitorul job, este bine să aduci argumente, argumentele spuse într-un mod civilizat, pot să îți aducă simpatia viitorului șef, care vrea, cu siguranță, oameni ca tine în companie.
Dacă angajatorul îți spune că vei lucra și în weekend uneori și în zilele care sunt libere conform legii. Ce vei face? Cel mai bine ar fi să nu spui din start că tu vrei să fii plătit pentru acele zile, se subînțelege, poți întreba apoi expertul de la resurse umane care ar fi suma. Sau poți întreba direct tu suma, dar spunând că vrei să îți faci un calcul pentru a ști care este valoarea salariului tău. Un om calculat poate fi apreciat de angajator.
Dacă ți-am fost de folos nu uita să îmi spui cum a fost la interviu și dacă mai ai și alte întrebări incomode, te rog, să le scrii, poate îți vin în ajutor.