Săptămâna trecută, m-am întâlnit cu o prietenă care, de ceva vreme, se confruntă cu o stare de „neîmplinire” care vine la pachet cu strestul și apatia. În mod normal, ne-am gândi că astfel de stări apar din cauza problemelor financiare, sociale sau de cuplu. Totuși, prietena mea are o stare materială bună și o relație de cuplu armonioasă. Însă sufletul ei tânjește după altceva, lăsând-o de fiecare dată cu un gol interior.
Tot povestind cu ea despre aceste lucruri, am avut o revelație: neîmplinirea este un efect secundar al tuturor activităților care ne displac și care ne duc într-o stare de robotizare.
Fiind o prietenă apropiată mie, această situație m-a impactat și-am pornit „investigările” cu speranța să găsesc soluția optimă. N-a durat mult și am descoperit un instrument extraordinar care ne ajută să găsim drumul care ne duce spre starea de împlinire pe care o căutăm. Este un instrument în 4 pași pe care l-am împărtășit prietenei mele imediat ce l-am descoperit. Entuziasmul ei m-a făcut să împărtășesc asta și aici, pe blog, așa că iată-ne…
Promisiunea acestui instrument este aceea că după ce vei urma cei 4 pași cu implicare și responsabilitate, vei obține o listă cu activitățile care îți plac în mod deosebit și vei avea claritate cu privire la cum să le integrezi în viața ta.
Pasul 1. Acordă-ți o oră (sau măcar 30 de minute) și întreabă-te care sunt activitățile care te atrag cel mai mult. Ce îți place în mod deosebit să faci? Fă o listă cu toate activitățile tale preferate și tot ce îți aduce bucurie.
Exemplu: Îmi place să desenez, să învăț limbi străine, să mă plimb și să observ oamenii.
Iată câteva recomandări care au ajutat-o pe prietena mea:
- Eiminând tot ce consideră ceilalți că ți se potrivește și renunțând la limite de tipul: „nu am bani” sau „nu mai am vârsta necesară”, vei reuși să identifici ceea ce îți doreșți cu adevărat (la nivel profund).
- De asemenea, renunțând să analizezi cât de avantajos sau profitabil este un anumit obicei sau o anumită activitate vei obține mai multă libertate în alegeri.
Pasul 2. După ce ai scris care sunt activitățile tale preferate, caută acele aspecte ale vieții tale în care le poți integra. De exemplu, întreabă-te care sunt acele activități creative de pe lista ta pe care le poți integra în viața ta (profesie, cuplu, parenting, birou ș.a.).
Exemplu 1: „Să desenez” se poate transformă în „să fac decoruri interioare (pictură pe pereți)”.
Exemplu 2: „Să învăț limbi străine” se poate să nu aibă o aplicabilitate foarte concretă în mintea mea momentan. Așa că pot să las un câmp deschis pentru aceasta. Știu doar că îmi place să învăț limbi străine, îmi fac timp să explorez asta, iar finalitatea poate fi ca pe viitor să îmi iau un job într-o țară străină, chiar dacă acum nu știu ce o să fac cu această abilitate. Și am încredere că va veni cu timpul exact ce am nevoie.
După ce ai obținut claritate cu felul în care poți integra activitățile în viața ta, vizualizează fiecare acțiune și context ca și cum ai fi deja în acel punct. Îndreaptă-ți atenția spre mirosuri, textură, elemente vizuale, felul în care se simte din punct de vedere tactil și orice alte detalii te atrag. Această vizualizare este un prim pas către materializarea acestor lucruri. Starea emoțională pe care o experimentezi vine cu o putere energetică ce te susține în procesul de implementare.
Pasul 3. Dă o notă fiecărei activități, de la 1 la 10. Dă notă mare acelor activități pe care simți că le-ai face toată viață și o notă mai mică activităților de care simți că te vei plictisi la un moment dat. Nota îți arată care sunt de fapt acele activități apropiate de sufletul tău, care îți aduc împlinire.
Pasul 4. Acest pas este despre o corelare între activitățile deja alese.
Exemplu: Dacă mai sus am ales „să desenez” și „să învăț limbi străine”, cum aș putea să aduc aceste două activități împreună? Poate aș putea să fac decoruri interioare în străinătate.
Acest exercițiu nu este o formulă matematică cu care să îți stabilești menirea. Însă, este un instrument care sapă mai adânc în propria ta ființă și este o metodă excelentă de autoreflectare care te poate ajuta să îți clarifici mai bine ce vrei cu adevărat.