Ai intrat in posesia carnetului de munca?
Ai carnetul de munca acasa? Daca nu il ai este indicat sa il recuperezi cat mai curand.
Dovada vechimii in muncă pentru persoanele pana la 31 Decembrie se face cu cartea de munca.
Cartea de munca este individuala si in 2010 s-a predat titularilor. Cartile de munca trebuiau trimise la nivelul 2010 – 2011 la Casa Judeteana de Pensii (CJP) de catre angajatori si scanate, iar ulterior dupa scanare s-au trimis inapoi catre angajatori. (firma care le-a trimis)
Daca nu aveti inca acasa cartile de munca ar trebui sa faceti demersuri pentru a le prelua, astfel incat sa nu aveti probleme cand solicitati pensia.
Acum un deceniu, cărtile de munca au fost desfiiintate, deoarece a aparut Revisalul (registru electronic de evidenta a salariatilor) si planul a fost ca acestea sa fie scanate si apoi sa ajunga inapoi la angajati, prin intermediul angajatorilor.
Din pacate sunt studii care arata ca foarte multi inca nu si-au preluat carnetul de munca iar acesta zace pe undeva , existand pericolul ca sa fie deteriorat.
A trecut un deceniu, suntem in 2020 si exista in continuare carenete de munca care nu au ajuns la titularii lor.
De ce este important sa intri in popesia lui? Pentru ca pana la finalul lui 2010, pana la introducerea Revisalului este singura modalitate de a face dovada vechimii in munca.
Altfel este nevoie de Instanta de Judecata pentru a face dovada vechimii in munca.
Recomandarea este ca cei care stiu ca au lucrat inainte de 2010 (acum 10 ani) si nu au acasa carnetul de munca se pot intersa la inspectia teritoriala de munca de unde locuiesc.
Concluzia. Vechimea in munca se dovedeste cu doua documente:
Carnet de munca pana la 31 decembrie 2010 iar dupa aceasta perioada cu adeverinta eliberata de angajator sau ITM.
Daca esti unul dintre cei care nu si-au recuperat carnetul de munca nu ezita sa o faci cat mai curand.
Mai mult de atat, carnetele de munca pot fi depozitate de catre un fost angajator in conditii destul de proaste care pot duce la deteriorarea lui.